- Behangklaar stucwerk - Sausklaar stucwerk - Sierpleister - Sauswerk - Schilderwerk -
Stucadoorsbedrijf de Langen

Uitleg:

Behangklaar:

Het kenmerk van behangklare wanden is dat deze, zoals de naam het al zegt, kunnen worden voorzien van behang. Hierbij dient wel de kanttekening gemaakt te worden dat niet alle types en soorten behang direct kunnen worden aangebracht. De volgende vuistregel dient hierbij in acht genomen te worden hoe dunner en gladder het behang, hoe strakker en gladder de ondergronden dienen te zijn. Belangrijk om te weten is dat als de wanden behangklaar zijn, deze nog niet geschikt zijn om direct te sausen. Hiervoor gebruiken we de term sausklaar. Hieronder treft u enkele foto's aan van behangklare wanden.

   

Sausklaar:

Om wanden goed te kunnen sausen moet deze aan specifieke voorwaarden voldoen.

- De wanden dienen egaal van kleur en zuiging te zijn.
- Er mogen geen ongelijkheden meer in de wand zitten.

Bij het sausklaar maken worden de wanden voorzien van een filmlaag tot maximaal 3mm. Deze wanden zijn vervolgens in een kort tijdsbestek af te sausen.

Sauswerk: (handmatig)

De basis voor de wand en/of plafond moet in ieder geval goed zijn om een mooie afwerking te kunnen krijgen. Een ideale basis is uiteraard goed stucwerk, sausklaar. Het uitvoeren van stucwerk is vakwerk waarbij u zich vooraf een aantal keren moet bedenken als u dit zelf wilt uitvoeren. Bij het handmatig sausen krijg je een vlakke rolstructuur welke is te vergelijken met een sinaasappel. Hierdoor kunnen kleine krasjes makke- lijk worden bijgewerkt. Voor kleinere oppervlaktes wordt vaak rollen gekozen

Sierpleister:

Sierpleister bepaalt uiteindelijk het uiterlijk van de muren. De meest gebruikte soorten sierpleister zijn:

- Spachtelputz
- Barokpleister
- Decorputz


Sierpleister is een mooie en praktische afwerking van uw muren. Veel sierpleisters kunnen in kleur worden aangebracht, zodat uw stucadoor u meteen de moeite van zelf schilderen uit handen neemt. Het voordeel van sierpleister in kleur is dat er geen kleurverschil te zien is bij kleine beschadigingen. Dit noemen stucadoors de kleurechtheid van het stucwerk. Verder is sierpleister boenvast en dus makkelijk schoon te maken.

Hieronder vind u enkele foto's van sierpleister fijn, middelgrof en grof sierpleister.

      


Spachtelputz:

width"100"

Spachtelputz is een zowel moderne als klassieke wandafwerking met een dikte van 1 tot 3 mm. Het is verkrijgbaar in binnen-/buitenkwaliteit en in binnenkwaliteit.

Barokpleister:

width"100"

Barokpleister zit tussen spachtelputz en decorputz in en heeft een ietwat levendigere uitstraling dan spachtelputz. Het geeft een rustiek effect.

Decorputz:

width"100"

Decorputz (ook wel granol genoemd) is een levendige sierpleister vanaf 2 mm. Het kan bijvoorbeeld met schorseffect (vertikale strepen) aangebracht worden of gedraaid voor een wat speelser effect.